Bună și bine te-am regăsit,
Probabil ai auzit de acel 2% din impozit care se poate direcționa pentru o entitate non-profit, însă te-ai gândit vreodată că și ca salariat îl poți direcționa? Nu doar ca firmă sau ca PFA?
Eu completez datele unei entități non-profit în fiecare an, măcar așa știu unde se duce o parte din impozitul meu. Sigur, mie îmi este foarte ușor pentru că oricum completez o declarație pentru ANAF, așa că ce mă costă să trec încă niște date pe ea?
Dar știi că și pentru un salariat e la fel de ușor? Declarația o poți lua direct de la ghișeele ANAF, sau o poți descărca de pe site-ul ANAF (click aici), completarea e ușoară și durează doar câteva minute, nu e necesar să faci calcule, doar să îți treci datele și să bifezi venituri din salarii sau pensii, după caz, să semnezi și să treci datele entității pe care o susții și o poți depune la ghișeu sau prin poștă.
Dacă nu faci asta, cei 2% nu vor fi direcționați aleatoriu unei entități non-profit, neexistând prevederi în Codul fiscal în acest sens, ci vor urma calea impozitului pe profit, adică în loc să știi exact cui faci un bine, banii iau calea hățișului impozitelor din România. În plus, dacă nu completezi tu declarația, e posibil să o facă altcineva în locul tău (au existat cazuri de fals în acte prin completarea declarației de către alte persoane), dacă o completezi tu, măcar se va întreba cineva de la ANAF de ce sunt două declarații de același tip…
În concluzie, dispune tu de o parte din banii pe care oricum îi dai la stat, și ajută o entitate non-profit, statul nu va direcționa acești bani pentru tine! Ajută, nu te costă decât câteva minute!
Dana Fatol
Avocat titular Cabinet avocat Dana Fatol