Bună, bine te-am regăsit!
Zilele trecute a venit la mine un client, să îi spunem Andrei, care luase acum muuulți ani, prin 2010, un credit pentru niște electrocasnice, și îl luase, cum era moda, doar cu buletinul. O perioadă a plătit, cât a crezut el că e suma de plată, apoi nu a mai făcut plăți.
În 2016 s-a trezit cu o executare silită pentru sumele rămase de plată, făcută, normal, de o societate de recuperare creanțe. Nu era angajat, dar avea o mașină veche pe numele său.
În 2023, s-a trezit cu o altă executare, de la un alt executor, dar cerută de același creditor, pentru o sumă mai mare ca prima.
Și a venit la mine să mă întrebe, totuși:
E legal să fie executat din nou pentru aceeași datorie?
Ei bine, conform Codului de procedură civilă, executarea poate fi reîncepută oricând îm timpul termenului de prescripției de trei ani.
Cu excepția situației în care executarea anterioară a fost oprită la cererea creditorului.
În situația lui, ca în multe altele, executarea anterioară a fost oprită la cererea creditorului, și exista la dosar această cerere.
Însă creditorul a vrut să poată reîncepe executarea silită ulterior, și de aceea motivul opririi executării și a încetării dosarului era, în acte, lipsa bunurilor.
Art 708 Cod de procedură civilă
(1) Cursul prescripţiei se întrerupe:
1. pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii, în orice alt mod, a datoriei;
2. pe data depunerii cererii de executare, însoţită de titlul executoriu, chiar dacă a fost adresată unui organ de executare necompetent;
3. pe data depunerii cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori;
4. pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare;
5. pe data depunerii cererii de reluare a executării;
6. în alte cazuri prevăzute de lege.
(2) După întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripţie.
(3) Prescripţia nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunţat la ea.
Ceea ce am făcut în cazul lui Andrei a fost să demostrez că, deși încheierea de încetare a executării silite spunea altceva, executarea silită fusese încetată la cererea creditorului.
Pe baza aceasta, am câștigat contestația la executare și am obținut desființarea executării silite precum și stipularea efectului prescripției extinctive a datoriei.
Te afli într-o situație similară cu Andrei, ori poate o altă situație de executare silită?
Nu ezita, contactează-mă acum pentru a afla dacă ai temeiuri pentru o contestație la executare.
Ce poți pierde dacă nu iei legătura cu un avocat
Dacă nu iei legătura cu un avocat, nu vei afla dacă ai sau nu șanse să câștigi o contestație la executare. Dacă trec cele 15 zile în care ai dreptul să faci contestație la executare, degeaba mai vrei să faci contestație ulterior, va fi prea târziu.
Ce poți câștiga dacă iei legătura cu un avocat
Dacă contestația e admisă, vei scăpa de plata datoriilor, inclusiv a cheltuielilor de executare, și îți vei recupera atât onorariul avocațial plătit cât și taxa de timbru.
Ce poți pierde dacă iei legătura cu un avocat
În cel mai rău caz, pierzi taxa de consultanță, dacă aceasta există. Dar față de ce pierzi sigur dacă nici nu încerci, e un cost mic.
Dacă mai ai nevoie de informații, îți recomand să citești și celelalte articole scrise de mine pe tema executării silite – click aici.
Dacă te-ai decis să afli dacă poți sau nu contesta executarea silită mă poți contacta ușor:
- utilizând formularul de contact din dreapta paginii
- pe email la adresa danafatol@yahoo.com sau dana.fatol@fatol.ro,
- telefonic sau pe whatsapp la numărul 0040-740.963.934 (cea mai bună modalitate)
- pe facebook – www.facebook.com/avocatdanafatol
Dacă dorești să vezi ce spun alți clienți înainte să mă contactezi poți consulta pagina Opiniile clienților.
Nu ezita, contactează-mă acum, cu un avocat implicat tu vei fi relaxat!
Dana Fatol, avocat titular Dana Fatol Cabinet de avocat, Bacău, România
Whatsapp: 004-0740963934
PS: În funcție de complexitate, consultația poate fi pe email ori telefonică și gratuită. Dacă e nevoie de studiul unor documente ori de o întâlnire, onorariul începe de la 300 lei și te poate scuti de foarte multă umblătură după informații și confuzie.