Vrei să pleci cu copilul în vacanță și ai nevoie de o ordonanță președințială?
Iată ce trebuie să știi:
Ordonanța Președințială pentru a suplini acordul celuilalt părinte și a pleca în vacanță cu copilul
În contextul divorțurilor și separărilor, situațiile în care un părinte dorește să plece în vacanță cu copilul, dar nu primește acordul celuilalt părinte, sunt frecvente.
În astfel de cazuri, soluția legală, la îndemână și rapidă o reprezintă ordonanța președințială prin care este suplinit acordul celuilalt părinte.
Ce este Ordonanța președințială?
Conform Codul de procedură civilă, art. 996,
(1) Instanţa de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
(2) Ordonanţa este provizorie şi executorie. Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata sa şi nu s-au modificat împrejurările de fapt avute în vedere, măsurile dispuse vor produce efecte până la soluţionarea litigiului asupra fondului.
(3) La cererea reclamantului, instanţa va putea hotărî ca executarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea unui termen.
(4) Ordonanţa va putea fi dată chiar şi atunci când este în curs judecata asupra fondului.
(5) Pe cale de ordonanţă preşedinţială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond şi nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt.
Când este utilizată Ordonanța președințială?
Poți apela la o ordonanța președințială dacă dorești să pleci în vacanță cu copilul poate apela la ordonanța președințială în cazul în care celălalt părinte refuză să își dea acordul necesar.
Această măsură este utilă mai ales când plecarea în vacanță este iminentă și nu există timp pentru o soluționare pe cale amiabilă.
Procedura pentru a obține ordonanță
1. Procedura prealabilă
Anterior începerii unui proces de emitere a unei ordonanțe președințiale, e obligatoriu să existe un proces de fond cu un obiect similar sau identic. La judecarea ordonanței, instanța va cere certificat de grefă cu privire la acest proces.
De asemenea, trebuie să existe o solicitare expresă de procură și un refuz al celuilalt părinte, fie el și tacit.
2.Depunerea cererii
Pentru a obține ordonanța, vei depune o cerere la judecătoria competentă, adică cea din circumscripția căreia locuiește copilul, și vei detalia motivele pentru care solicici ordonanța președințială.
3. Probele
In materia acestei ordonanței, ca in orice alt proces ce privește copiii, vei putea aduce ca probe inclusiv martori, iar acești martori vor putea și rude. De asemenea, vei depune biletele de vacanță pentru a demonstra existența vacanței și dovada solicitării acordului celuilalt părinte.
4. Judecarea cererii
Conform legii, această procedura este o procedură urgentă.
Înseamnă că o vei obține rapid, adică:
- primul termen se poate seta chiar și în ziua înregistrării cererii;
- probele se pot administra chiar de la primul termen;
- soluția se paote da chiar în aceeași zi;
- ordonanța este executorie.
În cazul cererii pentru a pleca în vacanță cu copilul fără acordul celuilalt părinte, nu se dă soluția chiar în ziua înregistrării cererii, dar ai șanse să o obții în aceeași săptămână, față de un proces de fond care durează chiar și doi-trei ani.
5. Punerea in executare
Ordonanța președințială este executorie adică:
- o poți în executare imediat ce o ai
- nu e nevoie să aștepți perioada de apel ca să o poți pune în executare (iar perioada de apel e foarte scurtă – de 3 zile)
Concluzie
Ordonanța președințială este un instrument juridic esențial pentru a rezolva rapid situațiile în care un părinte întâmpină dificultăți în obținerea acordului celuilalt părinte pentru activități importante, cum ar fi vacanțele. Este important ca părintele solicitant să demonstreze că acțiunea sa este în interesul superior al copilului și că nu urmărește doar să își impună voința asupra celuilalt părinte.
Pentru mai multe informații și consultanță personalizată, scrie-mi pe WhatsApp la numărul 0740963934 situația ta pe scurt și îți voi răspunde în maxim 2 ore (L-V 10-17)! (click direct aici pentru mesaj)
Dana Fatol,
Avocatul specializat pe dreptul familiei
membru in Uniunea Națională a Barourilor din România
#avocatdanafatol #avocatonline #avocatromania #avocatromania#divort #divortdinstrainatate #divortinromania #divortromania #divorțromânia #divortdinstrăinătate #divortladistanță #divortladistanta
#divortcuminori #divorțcuminori #divortamiabil #divorțamiabil
#termendivort #actedivort #duratădivorț #duratadivort #divorțrapid #divortrapid
#ordonanțăpreședințială #ordonantadeurgenta #ordonanțădeurgență #vacanță #vacanțăcucopilul #procură
#locuințacopilului #locuințacopiluluidupădivorț #locuințacopiluluiduppdivorț
#paternitate #filiatie #stabilirefiliatie #stabilirepaternitate #prezumtiadepaternitate #prezumtiedepaternitate
#avocat #avocatbun #avocatdreptulfamiliei #avocatdivort #avocatdivorț #avocatbacau #avocatbacău #avocatpoduturcului #avocatbuhusi #avocatbuhuși #avocatmoinești #avocatmoinesti #avocatonesti #avocatonești #avocatadjud #avocatroman #avocatpiatraneamț