Separarea in fapt a soților căsătoriți este o realitate din ce în ce mai întâlnită. Din acest articol vei afla:
- dacă separarea e recunoscută legal în România și
- ce e de făcut dacă ești gravidă și separată in fapt, dar căsătorită conform legii românești
Separarea în fapt în România:
În România, separarea în fapt a soților este o situație destul de frecventă, însă aceasta nu este recunoscută în dreptul românesc.
Mai clar, în România separarea în fapt înseamnă că soții locuiesc separat, fără să mai existe o conviețuire, însă nu au obținut o hotărâre judecătorească de divorț.
Din păcate, în lipsa unei recunoașteri oficiale a separării în fapt, soții pot întâmpina dificultăți în ceea ce privește aspecte precum:
- drepturile asupra copiilor;
- stabilirea pensiilor alimentare;
- partajul bunurilor în cazul unei despărțiri definitive.
Separarea în fapt în alte țări din Uniunea Europeană:
În alte țări membre ale Uniunii Europene, precum Franța, Germania sau Marea Britanie, separarea în fapt poate avea o recunoaștere legală și poate fi considerată ca o formă de separare cu consecințe legale.
Acest lucru înseamnă că, deși soții nu sunt divorțați oficial, separarea lor este recunoscută de către instanțele de judecată și poate afecta aspecte precum custodia copiilor și drepturile de proprietate.
Situația copiilor născuți sau concepuți în timpul separării:
Una dintre consecințele nerecunoașterii separării în fapt în România poate fi impactul asupra filiației copiilor născuți sau concepuți în timpul acestei perioade de separare in fapt.
Deși soții trăiesc separat, fără a mai avea o relație maritală, copiii născuți în timpul acestei perioade sunt considerați legal copiii ambilor soți conform legii românești.
Adică:
- dacă mama naște în România, actul de naștere și certificatul de naștere vor avea la rubrica tată pe soțul mamei, conform prezumției de paternitate;
- dacă mama naște într-un stat unde are dreptul de a trece un alt tată la rubrica tată ori de a lăsa necompletat, actul de naștere va fi întocmit conform legislației acelei tări. DAR dacă mama vine în România să facă certificatul de naștere, în acesta la rubrica tată va fi trecut soțul mamei.
Contestarea filiației greșit trecute
Dacă se va dori modificarea filiației greșit stabilite în actele românești, va fi nevoie de o acțiune în tăgada paternității urmată, dacă se dorește, de o acțiune în stabilirea paternității corecte.
Acest proces va fi unul de durată, fiind nevoie de probe, inclusiv probe ADN.
Din acest motiv, dacă locuiești în străinătate și ești în situația unei separări, NU veni cu copilul în România să îi faci certificatul de naștere, ci întâi câștigă procesul de paternitate, apoi vino în România!
Dana Fatol
Avocat, UNBR
PS: Ai nevoie de asistența pentru orice chestiuni legate de copii sau divorț?
Mă poți contacta ușor:
- utilizând formularul de contact din dreapta paginii
- pe email la adresa danafatol@yahoo.com
- telefonic sau pe whatapp la numărul 0040-740.963.934 (cea mai bună variantă)
- pe facebook – www.facebook.com/avocatdanafatol
Dacă dorești să vezi ce spun alți clienți înainte să mă contactezi poți consulta pagina Opiniile clienților.
Nu ezita, contactează-mă acum, cu un avocat implicat tu vei fi relaxat!
Dana Fatol, avocat titular Dana Fatol Cabinet de avocat,
membru Uniunea Națională a Barourilor din România
Whatsapp: 004-0740963934
PS: În funcție de complexitate, consultația poate fi pe email ori telefonică și gratuită. Dacă e nevoie de studiul unor documente ori de o întâlnire, onorariul începe de la 300 lei și te poate scuti de foarte multă umblătură după informații și confuzie.