Dacă ai ajuns pe acestă pagină și vrei să afli Ce este violenta in familie, e posibil să fii intr-o situație vătămătoare. Nu ești singură în cautarea ta, nimeni nu te va judeca și nimeni nu te vede acum că citești acest articol. Nu trebuie să ăți fie rușine, nu e vina ta pentru ce ți se întâmplă!
Citește acest articol cu încredere, și contactează-mă dacă te pot ajuta. Îți garantez că voi ține confidențial orice îmi spui.
Dana
Introducere
Violenta in familie este o realitate dureroasă care afectează numeroase persoane, iar uneori, victimele pot să nu își dea seama că se confruntă cu această problemă. Acest articol își propune să ofere informații esențiale despre ce este violența în familie, să identifice semnele și consecințele, și să ofere resurse utile pentru a scăpa dintr-o astfel de situație.
Ce Este Violenta in Familie?
Violenta în familie se referă la orice formă de comportament abuziv sau coercitiv (care te constrânge sau te rănește) exercitat în cadrul familiei.
Aceasta poate include:
- violență fizică,
- violență emoțională,
- violență financiară sau
- violență sexuală.
De multe ori, victimele sunt femei, iar agresorii sunt parteneri de viață, soți sau alte persoane din familie.
Cum se manifestă violenta in familie
- Violenta fizică: lovituri, împingeri, strangulări sau alte acte de agresiune fizică. Da, o împingere e violență în familie. Tu ai împinge un copil? Nu, că ești mai puternică ca el. Atunci de ce soțul tău te împinge, lovește ori exercită în orice alt fel forță asupra ta?
- Violenta emoțională: umilințe verbale (ești o vacă, proastă, incompetentă, mamă de rahat etc), control excesiv (la ce oră vii sau pleci, cu cine vorbești la telefon, de ce stai prea mult la lucru), amenințări (te bat, te omor, chair și spuse în glumă) sau izolare socială (nu vorbi cu mama ta, ne judecă, nu vrea să fim fericiți, prietena ta e o proastă și nu înțelege.. oricine înafara lui să nu fie în viața ta).
- Violenta financiară: controlul asupra resurselor financiare, limitarea accesului la bani sau forțarea victimei să se supună din punct de vedere financiar (să știe el exact câți bani faci, să fie toți banii justificați sau puși ăn casă și cheltuiți de el, dacă el are nevoi proprii tu ești obligată să îl ajuți,d aăc tu ai nevoie proprii să te descurci dar nu cu banii familiei, preferabil fără bani, preferabil să nu ai probleme)
- Violenta sexuală: orice formă de agresiune sexuală sau constrângere în relația de cuplu (inclusiv că te obligă să faceți sex când nu vrei, când e beat, când sunt în cameră sau în casă copiii ori alte persoane; oricând când nu vrei sau într-un mod care nu îți provoacă plăcere, ci eventual scârbă și durere).
Consecințe ale Violentei in Familie:
Consecințele sunt și față de tine, dar și față de copiii tăi!
Dacă te-a convins că e vina ta, că tu ești cumva și meriți, nu e așa!
Dacă simți că viața ta e groaznică și meriți să fii abuzată ori simți că nu poți ieși din asta, nu e vina ta!!!
Consecințe:
- Probleme de sănătate mentală: depresie, anxietate, traume psihologice.
- Probleme fizice: răni, vătămări, probleme de sănătate asociate stresului.
- Izolare socială: victimele pot fi forțate să se izoleze de prieteni și familie.
- Impactul asupra copiilor: copiii expuși la violența în familie pot suferi traume și pot dezvolta probleme emoționale și comportamentale.
Cum poți ieși din situația de violenta:
- Caută ajutor profesional: Contactează organizații specializate sau linii telefonice de urgență pentru sprijin – https://www.necuvinte.ro/cere-ajutor/contacte-utile/
- Păstrează dovezi: documentează incidentele de violență (ține un jurnal) și adună dovezi pentru a susține un eventual dosar (du-te la Institutul de Medicină Legală și obține un certificat medico-legal, știu că îți e rușine să faci asta, dar e necesar).
- Planifică în siguranță:dezvoltă un plan de siguranță și identifică resursele disponibile în comunitate (du-te la Poliție, DGASPC; contactează un avocat specializat pe dreptul familiei pentru a te ajuta cu un ordin de protecție și un eventual divorț).
- Nu ești singură: împărtășește-ți experiențele cu prieteni în care ai încredere și caută sprijinul lor (știu că e greu și îți e rușine. Știu pentru că am fost în locul tău, caută ajutor! E important!).
Resurse Utile:
Pentru asistență imediată:
- poți contacta Linia Verde pentru Victimele Violentei in Familie la 0800.500.333 sau
- poți accesa resursele de pe [site-ul Poliției Române](https://www.politiaromana.ro/ro/prevenire/violenta-domestica/despre-violenta-domestica).
—
Nu ești singură! Caută ajutor! Meriți o viață trăită fără teroare!
Dana
avocat – nr. WhatApp 0740963934