Sunt executat silit după mai mult de trei ani. E legal?

Bine te-am regăsit,

Întâlnesc, atât în solicitările de consultanță cât și pe forumurile de specialitate, întrebări care m-au făcut să realizez că multă lume se confruntă cu situația de a fi executați silit deși datoria lor este foarte veche și astfel, prescrisă.

Mai precis sunt situații în care persoane sunt executate silit deși au trecut mai bine de trei ani:

 • de la nașterea obligației de restituire a unui împrumut; sau
 • de când au plătit o rată la un împrumut bancar; ori
 • de când au plătit o factură la servicii de internet sau telefonie.

Astfel de persoane știu, din trecut, că în astfel de situații, nu mai pot fi executați silit și nu înțeleg ce se întâmplă. Și chiar așa era, cândva.

Mai precis, conform vechiului Cod Civil, prescripția extinctivă, adică paralizarea dreptului creditorului de a cere și obține executarea silită a debitorului, producea efecte automat. Ce însemna asta? După împlinirea prescripției, care era și este, ca regulă generală, de trei ani, creditorul nu mai putea merge la executor să solicite executarea silită a debitorului. Toată lumea știa asta, inclusiv majoritatea debitorilor.

Ce s-a schimbat? Ei bine, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, prescripția nu mai produce efecte de plin drept, adică creditorul nu mai pierde, prin simpla trecere a timpului, dreptul de a cere executarea silită a debitorului.

Cum vine asta? Ei bine, prescripția, ca instrument juridic, există în continuare, însă nu mai e de ordine publică. Mai precis, dacă prescripția nu s-a împlinit înainte de 2011, ea nu mai produce efecte decât la solicitarea celui interesat.

Cu ce influențează asta ordinea juridică? De ce e asta important pentru debitor și creditor? Pentru că acum creditorul poate cere executarea silită a unor debite, chiar dacă ele au mai mult de trei ani (cu condiția să nu se fi împlinit termenul de prescripție anterior intrării în vigoare a Codului Civil actual) iar debitorul poate fi executat silit, dacă nu paralizează acțiunea prin invocarea prescripției dreptului material la acțiune al creditorului.

Deci, dragi cititori, vedeți cu atenție unde vă situați și vedeți dacă e cazul să invocați prescripția ori, pe cealaltă parte, să cereți executarea unei prestații pe care o credeați pierdută.

Găsiți sub articol și două linkuri utile către articole despre prescripție.

Mult succes!

Dacă aveți întrebări, vă rog să mi le lăsați într-un comentariu, și eu voi răspunde la ele cât de repede îmi e cu putință.

Dacă v-au fost utile aceste informații, nu uitați să dați un share și astfel, să îi ajutați să pe alții să beneficieze de ele!

Dana Fatol – avocat titular Cabinet de Avocat Dana Fatol

 

Avocatul Poporului: Cine poate invoca prescripția și când

Regimul juridic al excepției prescripției dreptului la acțiune

Recurs în interesul legii: Invocarea de către instanțe, din oficiu, ori de către părți, a excepției prescripției extinctive

 

2 thoughts on “Sunt executat silit după mai mult de trei ani. E legal?”

 1. Buna ziua,
  Va rog, daca se poate, o indrumare in urmatorul caz:
  Sotia a contractat un card de credit in 2007. A facut ultima plata in 2011. In 2017 a sosit de la un executor “incheiere inchidere dosar de executare silita” – motiv: necompetenta teritoriala.

  Creditorii au deschis dosar la judecatoria unde avea domiciliul sotia mea inainte de casatorie.
  Acum am scapat, insa executorul a trimis prin posta, creditoarei, titlul executoriu in original.

  Intrebarea este urmatoarea:
  Cu acel titlu in original emis de judecatoria din alt judet (Olt), creditoarea, poate sa contacteze un executor din Bucuresti? Sau trebuie sa deschida un nou dosar la judecatoria din Bucuresti?

  Creditul a implinit termenul de prescriptie, dupa parerea noastra, insa asteptam prin posta somatie + titlu executoriu ca sa putem demara contestatie, invocand prescriptia.

  Multumesc!

   
  1. Bună ziua,

   Pentru a se reîncepe executarea silită de către alt executor trebuie făcută o nouă încuviințare a executării silite.

   Datoria ar fi fost într-adevăr prescrisă dacă ar fi trecut anii fără nici un act de executare. Având în vedere însă că a existat o executare silită care a întrerupt prescripția, termenul de trei ani s-a reluat după încetarea cauzei de întrerupere. Vă sfătuiesc să luați legătura cu un avocat pentru a studia situația înainte să faceți contestație la executare (ca să evitați plata unor taxe degeaba).

   Succes!

   Dana Fatol

    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.