De ce să plătești un avocat? Nu mai bine salvezi niște bani și faci treaba singur?

Bine te-am regăsit,

În articolul de azi tratez un subiect mai delicat, care mi-a venit în cap astăzi la Registrul Comerțului, dar de care m-am lovit și în trecut: obiceiul românesc de a face totul singur, că românul se pricepe la orice, obicei aplicabil în multe, multe situații.

Mai precis, știm cu toții că mulți bărbați adevărați repară singuri tot sistemul electric în casă, cel de gaz, mașina etc, ca să nu dea bani pe electrician sau mecanic, după caz. La fel, repară papuci sau meșteresc cine știe ce.

Și, din ce văd eu, din ce în ce mai mulți oameni decid că, decât să apeleze la avocat, mai bine își rezolvă fără asistență toate probleme juridice. 

Am sesizat astfel că:

  • multe persoane se reprezintă singure în instanță, că doar nu e greu să faci o cerere singur, o iei de pe net și o modifici, și gata, ce mare filozofie?:
  • mulți administratori de firmă își redactează sau verifică singuri contractele, că sigur nu îi înșeală cocontractantul, și
  • multe persoane își fac singure actele necesare pentru schimbări în firmă, că doar de ce să plătească un avocat să facă ce pot face și ei. Da, la prima vedere, e o cheltuială inutilă…
Ce se întâmplă când nu apelezi la un profesionist

În exemplul cu sistemul electric e posibil să îți strici tot sistemul că ai pus niște fire pe dos. Și te costă și mai mult să repari totul decât te costa dacă era făcut bine de la început.

În cazul mașinii reparate de un neprofesionist e posibil să se strice un sistem mai scump, sau chiar să ajungi în vreun șanț. Pot rezulta astfel pierderi imense de bani, și e vorba chiar și de viața ta.

În exemplul cu asistența juridică: 

O cerere de chemare în judecată prost făcută poate să îți asigure o pierdere colosală în bani și timp pierdut prin sălile de judecată. Și, dacă apelezi la un avocat la mijlocul procesului, acesta e posibil să îți ceară mult mai mulți bani ca la început ca să repare erorile tale, și e posibil să nu le poată repara oricum

În cazul unui contract, dacă acesta e bine făcut te apără de probleme de la început. Dar, dacă e prost făcut ajungi în instanță, te va costa mult mai mult în bani dați avocatului, taxe de timbru și timp decât să previi litigiul prin consultanță prealabilă.

Și există și multe alte situații, precum:

  • amenzi pentru siteuri care nu conțin toate elementele legale;
  • amenzi pentru lipsa unor autorizații;
  • amenzi pentru promoții făcute cu nerespectarea legii ori pentru lipsa unei autorizații pentru muzică.

Crezi că te-ar costa la fel de mult consultanța inițială, anterioară creerii problemei, decât amenda pentru că ai încălcat legea? Că nu prea are cum să fie așa decât dacă rămâne un singur avocat în țara asta și ăla face tarifele cum vrea el.

Situația de la Registrul Comerțului

Ziceam că articolul de azi e inspirat de Registrul Comerțului, deci să vă spun de acesta. Ei bine, în cazul actelor care trebuie duse la Registru, multă lume se duce crezând că acum totul e pe gratis. Ei bine, nu e. Costă, dragii mei, și costă mult.

Eu ca avocat azi am stat 10 minute cu totul să depun un dosar pentru că la ghișeul de depunere dosare complete erau înainte mea 0 (zero) persoane.  Asta deoarece toată lumea stătea la coadă la ghișeul de consultanță. Știți câte persoane erau la ghișeul de consultanță? Cinci sau șase. Rezultă astfel o medie de așteptare de 2-3 ore, asta pentru a ajunge la ghișeu.

Și, de altfel, dacă credeai că costul e doar de timp, află că nu e. De fapt, consultanța e și ea tot pe bani. Da, pe mai puțini decât costă un avocat, dar poate primul drum pe care îl faci pentru informare e atât, informare, al doilea e de consultanță, și abia apoi depui dosarul. Pierzi astfel de două ori sau de mai multe ori 2-3 ore de stat la coadă plus timpul de stat la ghișeu.

Mie timpul mi se pare cea mai prețioasă resursă, chiar merită să îl irosești pentru o diferență uneori mică de preț între a merge personal la Registru și a apela la un avocat? Gândește-te mai bine, că eu zic că nu merită, e timp în care tu poți face bani!

Concluzia articolului? Dacă ai de rezolvat orice legat de domeniul juridic, costă mai puțin să apelezi la un avocat decât să nu o faci. Punct. La un moment dat, tot te va costa, timp, bani, nervi, ceva. Fii deștept! Apelează la avocat din timp.

Spor în toate și o zi frumoasă îți doresc!

Dana Fatol

Avocat titular Cabinet de Avocat Dana Fatol

Bacău, România

PS: Eu știu un caz cu o doamnă care a făcut vreo trei cereri în completarea primei cereri de solicitare pensie de întreținere pentru copil până s-a decis sa apeleze la avocat (mai erau și probleme cu paternitatea, și domiciliul minorilor, mai multe chestiuni).

Procesul e în curs de luni de zile, și încă se judecă, și ar fi putut fi încheiat în două-trei termene dacă era bine făcută cererea de la început.

Deci, de ce să apelezi la avocat? Pentru că, dacă nu apelezi, chiar dacă pe moment ai senzația că ai salvat niște bani, ai șanse să pierzi mult mai mulți până rezolvi definitiv problema.

 

Cum poți scăpa de plata taxei judiciare de timbru (II)

Bună, bine te-am regăsit!

Astăzi continuăm prezentarea ajutorului public judiciar, acest prieten atât de bun al celor care doresc să înceapă un proces dar nu își permit să plătească taxa judiciară de timbru.

În articolul de data trecută (pe care îl poți accesa aici) ți-am prezentat definiția ajutorului public judiciar, formele acestuia, tipurile de cauze în care se poate solicita ajutorul public judiciar și care sunt persoanele care pot solicita acest ajutor.

Astăzi îți voi prezenta condițiile specifice pentru a se acorda ajutor public judiciar, conținutul cererii de ajutor public judiciar și procedura de soluționare a cererii de ajutor public judiciar.

Care sunt condițiile specifice pentru a se acorda ajutor public judiciar?

Conform Ordonanței de Urgență nr. 51/2008, beneficiază de ajutor public judiciar:

  1. persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. Conform ordonanței, în acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat;
  2. persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei. În acest caz, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%;
  3. persoanele care, deși au un venit net lunar pe membru de familie mai mare de 800 lei dovedesc că, în cazul lor, costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura să le limiteze accesul efectiv la justiție.

Primele două situații sunt clare și de netăgăduit, cea de-a treia însă trebuie susținută prin cererea formulată și, bineînțeles, prin probe. Din experiență vă pot spune că, în acest al treilea caz, ajutorului judiciar va fi acordat prin forma unei eșalonări la plata taxei judiciare, nu o scutire la plata ei.

Conținutul cererii de ajutor public judiciar

Conform art. 14 al O.U.G. 51/2008, cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris și va cuprinde mențiuni privind obiectul și natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul și starea materiala a solicitantului și a familiei sale, atașându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia și ale familiei sale, precum și dovezi cu privire la obligațiile de întreținere sau de plată.

Cererea va fi însoțită și de o declarație pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dac în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum și cuantumul acestui ajutor.

Un model de cerere de pe portal.just.ro puteți descărca accesând acest link.

Procedura de soluționare a cererii de ajutor public judiciar

Conform O.U.G. 51/2008, cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adresează instanței competente pentru soluționarea cauzei în care se solicită ajutorul; în cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea în executare a unei hotărâri, cererea este de competenta instanței de executare.

Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar este scutită de taxa de timbru.

Tot conform O.U.G. 51/2008, asupra cererii de ajutor public judiciar instanta se pronunță, fără citarea părților, prin încheiere motivată dată în camera de consiliu.

În cazul încuviințării cererii de acordare a ajutorului public judiciar constând în facilități la plata taxelor judiciare, prin încheiere se vor stabili fie scutirea de plată, fie, după caz, cota de reducere, termenele de plata și cuantumul ratelor.

Ce=i de făcut după obținerea încheierii de admitere a cererii?

Presupunând că te afli în situația de mai sus, cea în care ai obținut facilități, în continuare vei continua procesul fără a plăti taxa de timbru sau după caz, plătind-o parțial sau eșalonat.

Indiferent că tu ești cel de câștigă ori pierde procesul, beneficiul ajutorului public judiciar nu se pierde, decât de către partea care a primit ajutor public judiciar dar, prin comportamentul nediligent avut în timpul procesului a cauzat pierderea procesului ori dacă prin hotărâre judecătorească s-a constatat ca acțiunea a fost exercitata abuziv.

Cam atât despre ajutorul public judiciar în forma facilităților la plata taxelor judiciare, cel despre care am vorbit în acest articol. Nu uita că acest tip de ajutor poate fi cerut și pentru plata onorariului avocatului, expertului, traducătorului, interpretului ori a executorului judecătoresc.

Dacă ai găsit util acest articol, nu uita să îi dai share ca să îl citească și alte persoane.

Îți doresc spor în toate și lumină în suflet,

Dana Fatol

Avocat titular Cabinet Avocat Dana Fatol – implicare 110% pentru servicii personalizate și de calitate

 

 

Cum poți scăpa de plata taxei judiciare de timbru (I)

Bună și bine te-am regăsit,

Nu de o singură dată am întâlnit situații în care clientul, deși avea dreptate și avea șanse să câștige un eventual proces, pur și simplu nu își permitea să achite taxa judiciară de timbru. Dacă te afli într-o astfel de situație, să știi că există o variantă prin care poți fi ajutat. Ce variantă? Cererea de ajutor public judiciar.

Această facilitate este prevăzută de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă

Ajutorul public judiciar – întrebări și răspunsuri (partea 1)
Ce este ajutorul public judiciar?

Conform acestei ordonanțe, ajutorul public judiciar reprezintă acea formă de asistență acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil și garantarea accesului egal la actul de justiție, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silita a hotărârilor judecătorești sau a altor titluri executorii.

Conform legislației, formele ajutorului public judiciar sunt:

  1. plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiție sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita n continuare asistenta prin avocat;
  2. plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviințarea instanței sau a autorității cu atribuții jurisdicționale, dacă aceasta plata incumbă, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
  3. plata onorariului executorului judecătoresc;
  4. scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Când se aplică prevederile OUG 51/2008?

Aceste prevederi se aplică în toate cazurile în care se solicita ajutor public judiciar în fața instanțelor judecătorești sau a altor autorități cu atribuții jurisdicționale române de către orice persoană fizică având domiciliul sau reședința obișnuită în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene.

În ce cauze se poate solicita ajutor public judiciar?

Conform ordonanței, acesta se poate acorda în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă și asigurări sociale, precum și în alte cauze, cu excepția celor penale.

Cine poate solicita ajutor public judiciar?

Conform legislației amintite anterior, poate beneficia de ajutor public judiciar orice persoana fizică, în situația în care nu poate face față cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obținerea unor consultații juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiție, fără a pune în pericol întreținerea sa ori a familiei sale.

Atât deocamdată, că deja e un articol lung și vreau să fie unul clar și ușor de aplicat.

Revin în următorul articol cu condițiile specifice pentru a se acorda ajutor public judiciar, cu aspecte legate de conținutul cererii de ajutor public judiciar și cu procedura de soluționare a cererii de ajutor public judiciar. (următorul articol în poți citi aici)

Dacă ai găsit util acest articol, nu uita să îi dai share ca să îl citească și alte persoane.

Îți doresc spor în toate și lumină în suflet,

Dana Fatol

Avocat titular Cabinet Avocat Dana Fatol – implicare 110% pentru servicii personalizate și de calitate