Cum poți scăpa de plata taxei judiciare de timbru (I)

Bună și bine te-am regăsit,

Nu de o singură dată am întâlnit situații în care clientul, deși avea dreptate și avea șanse să câștige un eventual proces, pur și simplu nu își permitea să achite taxa judiciară de timbru. Dacă te afli într-o astfel de situație, să știi că există o variantă prin care poți fi ajutat. Ce variantă? Cererea de ajutor public judiciar.

Această facilitate este prevăzută de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă

Ajutorul public judiciar – întrebări și răspunsuri (partea 1)
Ce este ajutorul public judiciar?

Conform acestei ordonanțe, ajutorul public judiciar reprezintă acea formă de asistență acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil și garantarea accesului egal la actul de justiție, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silita a hotărârilor judecătorești sau a altor titluri executorii.

Conform legislației, formele ajutorului public judiciar sunt:

  1. plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiție sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita n continuare asistenta prin avocat;
  2. plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviințarea instanței sau a autorității cu atribuții jurisdicționale, dacă aceasta plata incumbă, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
  3. plata onorariului executorului judecătoresc;
  4. scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Când se aplică prevederile OUG 51/2008?

Aceste prevederi se aplică în toate cazurile în care se solicita ajutor public judiciar în fața instanțelor judecătorești sau a altor autorități cu atribuții jurisdicționale române de către orice persoană fizică având domiciliul sau reședința obișnuită în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene.

În ce cauze se poate solicita ajutor public judiciar?

Conform ordonanței, acesta se poate acorda în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă și asigurări sociale, precum și în alte cauze, cu excepția celor penale.

Cine poate solicita ajutor public judiciar?

Conform legislației amintite anterior, poate beneficia de ajutor public judiciar orice persoana fizică, în situația în care nu poate face față cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obținerea unor consultații juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiție, fără a pune în pericol întreținerea sa ori a familiei sale.

Atât deocamdată, că deja e un articol lung și vreau să fie unul clar și ușor de aplicat.

Revin în următorul articol cu condițiile specifice pentru a se acorda ajutor public judiciar, cu aspecte legate de conținutul cererii de ajutor public judiciar și cu procedura de soluționare a cererii de ajutor public judiciar. (următorul articol în poți citi aici)

Dacă ai găsit util acest articol, nu uita să îi dai share ca să îl citească și alte persoane.

Îți doresc spor în toate și lumină în suflet,

Dana Fatol

Avocat titular Cabinet Avocat Dana Fatol – implicare 110% pentru servicii personalizate și de calitate

 

One thought on “Cum poți scăpa de plata taxei judiciare de timbru (I)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.