Odată cu dispariția prescripției de ordine publică, mulți datornici s-au trezit hărțuiți de societati de recuperare creante. Ești în situația asta? Ce poți face?
Bună, bine te-am regăsit!
Am scris într-un articol mai vechi că dacă datoria ta e mai veche de trei ani atunci intervine prescripția și, în anumite condiții, poți obține anularea executării silite începute în baza acestei datorii.
În practică, societățile de recuperare creanțe (cele mai cunoscute fiind Kruk și EOS) încearcă să înlăture prin orice mijloace această prescripție.
Spre exemplu, poate ai sesizat că în momentul în care o societate de recuperare creante cumpără o datorie, aceasta propune debitorului să semneze un angajament de plată.
Un astfel de angajament poate fi o idee foarte proastă, după cum vei vedea pe finalul acestui articol.
De asemenea, am întâlnit în aproape toate întâmpinările următoarea apărare a societăților de recuperare creanțe: creanța a fost vândută către noi și de aceea a început un nou termen de trei ani până la prescrierea datoriei. Așa să fie oare?
Vânzarea datoriei reîncepe prescripția?
Răspuns pe scurt, NU. Vânzarea datoriei nu determină începerea unui nou termen de trei ani în care se poate recupera prin executare silită datoria.
Dar ce produce reînceperea termenului de trei ani?
Conform legii, Art. 2537 Cod civil – Cazurile de întrerupere a prescripţiei,
Prescripţia se întrerupe:
1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia;
2. prin introducerea unei cereri de chemare în judecată sau de arbitrare (…);
3. prin constituirea ca parte civilă pe parcursul urmăririi penale sau în faţa instanţei de judecată (…);
4. prin orice act prin care cel în folosul căruia curge prescripţia este pus în întârziere;
5. în alte cazuri prevăzute de lege.
Conform Art. 2541 Cod civil – Efectele întreruperii prescripţiei
- Întreruperea şterge prescripţia începută înainte de a se fi ivit cauza de întrerupere.
- După întrerupere începe să curgă o nouă prescripţie.
Pe scurt despre principalele moduri în care tu ca debitor vei întrerupe prescripția fără să știi
Semnarea unui angajament de plată întrerupe prescripția
De aceea societățile de recuperare creanțe vor încerca să te convingă să semnezi un astfel de angajament. Chiar dacă datoria e aproape prescrisă ori prescrisă chiar de ani de zile, semnarea unui astfel de angajament va da dreptul societății de recuperare să te execute silit pentru respectiva datorie încă trei ani de la semnarea angajamentului de plată.
Plata voluntară întrerupe prescripția
Probabil ai sesizat și că, odată cu scrisoarea prin care ești anunțat de către societatea de recuperare că ai o datorie ești sfătuit prietenod și să faci o plată, cât de mică, pentru a dovedi buna ta credință și a evita executarea silită. Ei bine, aceasta e modalitatea aproape sigură de a produce executarea silită,m nu de a o evita. De ce? Pentru că, la fel ca în situația semnării unui angajament, plata voluntară reprezintă o recunoaștere a datoriei și dă dreptul societății de recuperare să te execute silit pentru respectiva datorie încă trei ani de la semnarea angajamentului de plată.
Ești căutat de recuperatori? Ești executat silit? Apelează la avocat!
Cam atât pentru astăzi. În loc de încheiere, un sfat: dacă ești căutat de către recuperatori sau de către executor iar tu știi că datoria ta e veche, apelează întâi la avocat, și abia apoi decide-te dacă plătești sau nu.
Și fă-o repede pentru că termenul de introducere a contestație la executare este de 15 zile de când ai aflat de executare. Contestația introdusă peste acest termen fără motive temeinice va fi respinsă ca tardiv introdusă.
Mă poți contacta ușor:
- utilizând formularul de contact din dreapta paginii
- pe email la adresa danafatol@yahoo.com sau dana.fatol@fatol.ro,
- telefonic sau pe whatapp la numărul 0040-740.963.934
- pe facebook – www.facebook.com/avocatdanafatol
Dacă dorești să vezi ce spun alți clienți înainte să mă contactezi poți consulta pagina Opiniile clienților.
Nu ezita, contactează-mă acum, cu un avocat implicat tu vei fi relaxat!
Dana Fatol, avocat titular Dana Fatol Cabinet de avocat, Bacău, România
telefon și whatsapp: 004-0740963934
PS: În funcție de complexitate, consultația poate fi pe email ori telefonică și gratuită. Dacă e nevoie de studiul unor documente ori de o întâlnire, onorariul începe de la 350 lei și te poate scuti de foarte multă umblătură după informații și confuzie.