Cum poți scăpa de plata taxei judiciare de timbru (II)

Bună, bine te-am regăsit!

Astăzi continuăm prezentarea ajutorului public judiciar, acest prieten atât de bun al celor care doresc să înceapă un proces dar nu își permit să plătească taxa judiciară de timbru.

În articolul de data trecută (pe care îl poți accesa aici) ți-am prezentat definiția ajutorului public judiciar, formele acestuia, tipurile de cauze în care se poate solicita ajutorul public judiciar și care sunt persoanele care pot solicita acest ajutor.

Astăzi îți voi prezenta condițiile specifice pentru a se acorda ajutor public judiciar, conținutul cererii de ajutor public judiciar și procedura de soluționare a cererii de ajutor public judiciar.

Care sunt condițiile specifice pentru a se acorda ajutor public judiciar?

Conform Ordonanței de Urgență nr. 51/2008, beneficiază de ajutor public judiciar:

  1. persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. Conform ordonanței, în acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat;
  2. persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei. În acest caz, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%;
  3. persoanele care, deși au un venit net lunar pe membru de familie mai mare de 800 lei dovedesc că, în cazul lor, costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura să le limiteze accesul efectiv la justiție.

Primele două situații sunt clare și de netăgăduit, cea de-a treia însă trebuie susținută prin cererea formulată și, bineînțeles, prin probe. Din experiență vă pot spune că, în acest al treilea caz, ajutorului judiciar va fi acordat prin forma unei eșalonări la plata taxei judiciare, nu o scutire la plata ei.

Conținutul cererii de ajutor public judiciar

Conform art. 14 al O.U.G. 51/2008, cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris și va cuprinde mențiuni privind obiectul și natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul și starea materiala a solicitantului și a familiei sale, atașându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia și ale familiei sale, precum și dovezi cu privire la obligațiile de întreținere sau de plată.

Cererea va fi însoțită și de o declarație pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dac în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum și cuantumul acestui ajutor.

Un model de cerere de pe portal.just.ro puteți descărca accesând acest link.

Procedura de soluționare a cererii de ajutor public judiciar

Conform O.U.G. 51/2008, cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adresează instanței competente pentru soluționarea cauzei în care se solicită ajutorul; în cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea în executare a unei hotărâri, cererea este de competenta instanței de executare.

Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar este scutită de taxa de timbru.

Tot conform O.U.G. 51/2008, asupra cererii de ajutor public judiciar instanta se pronunță, fără citarea părților, prin încheiere motivată dată în camera de consiliu.

În cazul încuviințării cererii de acordare a ajutorului public judiciar constând în facilități la plata taxelor judiciare, prin încheiere se vor stabili fie scutirea de plată, fie, după caz, cota de reducere, termenele de plata și cuantumul ratelor.

Ce=i de făcut după obținerea încheierii de admitere a cererii?

Presupunând că te afli în situația de mai sus, cea în care ai obținut facilități, în continuare vei continua procesul fără a plăti taxa de timbru sau după caz, plătind-o parțial sau eșalonat.

Indiferent că tu ești cel de câștigă ori pierde procesul, beneficiul ajutorului public judiciar nu se pierde, decât de către partea care a primit ajutor public judiciar dar, prin comportamentul nediligent avut în timpul procesului a cauzat pierderea procesului ori dacă prin hotărâre judecătorească s-a constatat ca acțiunea a fost exercitata abuziv.

Cam atât despre ajutorul public judiciar în forma facilităților la plata taxelor judiciare, cel despre care am vorbit în acest articol. Nu uita că acest tip de ajutor poate fi cerut și pentru plata onorariului avocatului, expertului, traducătorului, interpretului ori a executorului judecătoresc.

Dacă ai găsit util acest articol, nu uita să îi dai share ca să îl citească și alte persoane.

Îți doresc spor în toate și lumină în suflet,

Dana Fatol

Avocat titular Cabinet Avocat Dana Fatol – implicare 110% pentru servicii personalizate și de calitate

 

 

One thought on “Cum poți scăpa de plata taxei judiciare de timbru (II)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.