Locuința copilului minor dacă părinții nu locuiesc împreună

Există situații în care locuința copilului nu este alături de ambii părinți.

Aceasta se întâmplă:

  • fie în urma unui divorț
  • fie deoarece părinții nu au locuit niciodată împreună

În acest caz, unde va fi locuința copilului?

 

Bien te-am regăsit!

Conform legii, copilul minor locuieşte la părinţii săi și, dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.

Ce înseamnă paragraful de mai sus? Înseamnă că, la naștere, copilul va avea stabilită locuința alături de ambii părinți, dacă au domiciliu comun, sau alături de mamă, dacă părinții nu locuiesc împreună și nu convin spre o altă locuință. Odată stabilită locuința copilului, acesta nu poate fi schimbată decât cu acordul ambilor părinți (discutăm, evident, de situația copilului din căsătorie ori a celui dinafara căsătoriei dar recunoscut de tată)

Dar ce se întâmplă dacă părinții nu se înțeleg?

Ei bine, în acest caz, locuința copilului este hotărâtă de către instanța de tutelă, mai clar, de către judecătoria pe raza căreia se află locuința actuală a copilului.

Dacă părinții se despart, mama poate lua copii și pleca cu ei?    

Depinde dacă există sau nu acordul tatălui. Adică, dacă tatăl și mama sunt de acord, oricare dintre părinți poate lua copilul să locuiască cu el/ea. Însă, dacă celălalt părinte nu este de acord, atunci locuința copilului nu poate fi legal schimbată decât prin decizia instanței.

Da, știu, există opinia, destul de populară, că, în cazul unei despărțiri, copiii vor locui automat cu mama. Această opinie este susținută vehement pe forumuri de mămici și are la bază concepția vechiului Cod al familiei, care stabilea custodia copiilor la mamă.

Acum însă, locuința nu este stabilită automat la mamă, ci la părintele care rămâne în locuința familiei, iar schimbarea locuinței trebuie realizată fie în baza unui acord al părinților, fie în baza hotărârii instanței.

Dacă copilul locuiește cu mine, mă pot muta cu el în alt cartier sau oraș din România?

Răspunsul este da, poți, dar în aceleași condiții ca prima schimbare a domiciliului, adică cu acceptul celuilalt părinte sau în baza unei hotărâri judecătorești.

Dar în afara României pot pleca cu copilul?

Plecarea din România sau schimbarea domiciliului in altă tară se face tot cu acceptul celuilalt părinte (concretizat într-o procură) sau în baza unei hotărâri judecătorești.

Și ce se întâmplă dacă totuși mama pleacă cu copilul?

Dacă unul dintre părinți pleacă cu copilul înainte să existe un acord al părinților ori o decizie judecătorească în acest sens, celălalt părinte poate nu doar să îl dea în judecată pe părintele care a plecat cu copilului, dar poate să îi facă și plângere penală.

Sigur, în practică plângerile penale de acest fel sunt rare, dar e bine ca acest risc să fie cunoscut.

Fapta de a schimba domiciliul copilului fără acceptul celuilalt părinte poate fi încadrată la infracțiunea prevăzută de art. 379 Cod penal, reținerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimțământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredințat minorul potrivit legii, și se poate pedepsi cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Atunci cum pot proceda, ca mamă, ca să îmi iau copilul cu mine?

Pentru a putea lua copilul, mama (sau tatăl, după caz) trebuie să pornească o acțiune in instanță având ca obiect stabilirea locuinței minorului.

Pe cale principală, soluționarea acestei acțiuni durează chiar și un an, astfel că, dacă există urgență (copilul a fost deja mutat și e nevoie de o hotărâre care să consfințească situația de fapt, părintele cu care a rămas copilul e abuziv, există alte probleme in situația copilului care justifică urgența) se poate formula și o cerere de ordonanță președințială.

Ordonanța președințială se judecă de urgență, pe baza unui număr mai mic de probe, și este valabilă doar până la soluționarea cauzei pe cale principală.

Ca părinte, trebuie să reții de asemenea că de regulă copiii rămân sau pleacă cu mama în caz de separare, dar aceasta nu e o obligație conform legii, ci doar o regulă nescrisă a jurisprudenței, deci ai întotdeauna nevoie de probe pentru a îți lua copilul alături de tine, pentru a stabili legal locuința copilului tău alături de tine.

Dar dacă tatăl copilului mă bate, pot pleca cu copiii?

Din păcate violența nu poate fi utilizată ca motiv pentru a lua copii și a pleca cu ei. Dar dacă te afli într-o astfel de situație, atunci sfatul meu este să te duci la poliție și să faci plângere. Du-te imediat ce se întâmplă, nu aștepta.

Așa vei avea probe și vei putea apela la procedura ordonanței președințiale nu doar la dreptul comun. Vei putea cere și un ordin de protecție și vei putea obține chiar evacuarea tatălui violent din propria casă.

Dar pentru asta ai nevoie de probe, de plângeri la poliție, de certificate medico-legale, de martori.

În concluzie, legea nu dă automat mamei copilului în caz de separare, dar de obicei în instanță copilul rămâne cu mama care îl vrea și îl poate crește.
Astfel, ca mamă, dacă ai venituri și locuință, dar și probe, ai toate șansele să obții stabilirea locuinței copilului la tine.
Nu ezita, contactează-mă acum pentru o discuție ori pentru a începe acțiunea, cu un avocat implicat tu vei fi relaxat

 

Dana Fatol, avocat titular Dana Fatol Cabinet de avocat

Mă poți contacta
  • telefonic sau prin whatapp: 004-0740963934
  • utilizând formularul din dreapta paginii

 

PS: În funcție de complexitate, consultația poate fi pe email ori telefonică și gratuită. Dacă e nevoie de studiul unor documente ori de o întâlnire, onorariul începe de la 300 lei și te poate scuti de foarte multă umblătură după informații și confuzie. În plus, dacă desfacerea căsătoriei e clar calea cea mai bună pentru tine acum, gândește-te că vei putea fi din nou liber(ă). Alege ce e mai bine pentru tine acum!

PS: Ascest articol este din seria Situația copiilor în cazul neînțelegerilor dintre părinți. Toate articolele din serie le găsești aici 

 

One thought on “Locuința copilului minor dacă părinții nu locuiesc împreună”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.