Termenul pentru a depune o contestație la executare silită

Astăzi vom discuta care este termenul pentru a depune o contestație la executare, cum se calculează acest termen și voi da câteva exemple care să te ajute să înțelegi dacă poți începe sau nu cu succes o contestație la executare silită.

Care este termenul pentru a depune o contestație la executare silită?

Conform Codului de procedură civilă, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când:

1. contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care îl contestă;

2. cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;

3. debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia sau executarea se face fără somaţie.

Traducerea textului legal:

Dacă vrei să contești executarea silită pornită împotriva ta trebuie să începi acțiunea în maxim 15 zile de când:

  • ai primit prima somație de executare ori primul act de la un executor judecătoresc prin care ești înștiințat de executarea silită împotriva ta;
  • ai fost înștiințat de angajator că îți va popri salariul;
  • ai fost înștiințat de bancă că îți va fi blocat contul;
  • ai primit salariul mai mic și angajatorul ți-a spus că acest fapt se datorează unei popriri pe salariu;
  • ai încercat să scoți bani de la ATM / din cont și nu ai putut deoarece contul a fost poprit / blocat de un executor judecătoresc;
  • ai aflat în orice mod de o executare silită pornită împotriva ta.

Cum se calculează cele 15 zile pentru introducerea contestației la executare silită

Tot conform Codului de procedură civilă, termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:

1. când termenul se socoteşte pe ore, acesta începe să curgă de la ora zero a zilei următoare;

2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;

3. când termenul se socoteşte pe săptămâni, luni sau ani (..)

(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Traducerea textului legal

În calcul nu intră ziua în care începe să curgă termenul, nici nici ziua când acesta se împlineşte, adică se calculează pe zile libere.

Ce înseamnă mai clar 15 zile libere?

Dacă azi ai primit somația, termenul tău începe de mâine. Dacă astăzi este 1 a lunii, termenul începe în 2.

Termenul pentru depunerea contestația este de 15 zile, deci include zilele de 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 și 16.

Termenul nu include ziua în care se împlinește, adică ziua 16 a termenului, data de 17 în exemplul nostru (termenul începe la 00 în data de 2 în exemplul nostru deci se încheie teoretic în data de 16 ora 24 care e ora 00 a datei de 17).

Deci termenul include 15 zile pline, începând cu a doua zi de când începe. 

Atenție! Ca un act să fie făcut in termen, acesta trebuie efectuat nu până la ora 24 a zilei în care se termină termenul, ci până la ora la care se termină programul la instanță ori poștă în acea zi (trimiterea prin email sau fax se va face până la ora 16, trimiterea la poștă se va face cu confirmare de primire).

Cele 15 zile libere nu sunt zile lucrătoare, ci calendaristice, și includ sâmbetele și duminicile și sărbătorile legale!

Când se prelungește acest termen?

Conform legii, când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Adică dacă ultima zi a termenul va fi sâmbătă sau duminică sau o altă zi nelucrătoare (Crăciun, Paște, 1 mai etc.) atunci actul se va putea efectua și în prima zi lucrătoare. Atenție! Doar ziua de finalzare a termenului e influențat de faptul că pică într-o zi nelucrătoare, nu și prima zi a termenului. Dacă aflați de o executare în 24 Decembrie în termen vor intra și zilele libere de Crăciun și cele de Anul Nou, deci vi se va reduce considerabil timpul pentru a acționa.

După cum se vede, calcululul acestui termen pentru depunerea unei contestații la executare silită poate fi destul de complicat, de aceea sfatul meu este să luați legătura cu mine sau cu un alt avocat specializat în contestații la executare silită imediat ce aflați de existența unei executări silite.

Orice contestație depusă pentru termen va fi respinsă ca tardiv intrpdusă, deci veți peirde iremediabil orice șansă de a scăpa de executarea silită daăc nu acționați cât de repede posibil!

Acționează acum și contactează-mă pentru o consultație:
  • utilizând formularul de contact din dreapta paginii
  • pe email la adresa danafatol@yahoo.com sau dana.fatol@fatol.ro,
  • telefonic sau prin WhatsApp la numărul 0740963934
  • pe facebook –Avocat Dana Fatol

 

Cont blocat? Poprire pe salariu? Scapa de executarea silita

Într-o zi a venit la mine Andreea, o doamnă draguță care mi-a spus că într-o dimineață în care a mers la bancă să scoată niște bani de la ATM. A băgat cardul, a introdus PIN-ul și i-a apărut mesajul cu Cont blocat. A intrat în bancă și funcționarul de la ghișeu i-a spus că are contul blocat de către un executor judecătoresc.  Așa a aflat Andreea că este executată silit.

Într-o altă zi a venit la mine Mihai, un tânăr căruia o doamnă de la Departamentul Resurse Umane al societății unde lucrează i-a spus că, urmare a unei Adrese de poprire din partea unui executor jduecătoresc, îi va reține o treime din salariu.

Te regăsești într-una din situațiile de mai sus?

Ori poate ai aflat de o executare silită în alt mod (ai primit acasă o somație de plată ori o somație  mobiliară sau imobiliară). Atunci iată ce ai de făcut:

Nu lua legătura cu executorul judecătoresc

În primul rând, nu lua legătura cu executorul judecătoresc sau cu creditorul, ci cu un avocat, imediat ce ai aflat de executare.

Ce se poate întâmpla dacă iei legătura direct cu executorul judecătoresc sau cu creditorul?

E posibil ca, în urma semnării unui angajament de plată de orice fel, să recunoști datoria. Astfel,  îți poți pierde dreptul de a scăpa de plata datoriei.

Dar dacă iei legătura cu un avocat?

Dacă iei legătura cu un avocat, poți afla cum să scapi de plata datoriei, inclusiv de plata cheltuielilor de executare silită.

Ia legătura cu un avocat, imediat ce ai aflat de executare

De ce imediat ce ai aflat de executare silită? Deoarece poți contesta datoria în maxim 15 zile de când ai aflat de executare. Atenție, zile calendaristice, nu lucrătoare, deci se includ in termen sâmbetele și duminicile, precum și sărbătorile legale.

Dacă au trecut cele 15 zile, nu mai contează că ai dreptate sau nu, instanța va respinge cererea ca tardiv introdusă, fără ca măcar să o citească.

Deci, timpul în care acționezi este esențial.

Ce poți pierde dacă nu iei legătura cu un avocat

Dacă nu iei legătura cu un avocat, nu vei afla dacă ai sau nu șanse să câștigi o contestație la executare. Dacă trec cele 15 zile, degeaba mai vrei să faci  contestație ulterior, va fi prea târziu.

Ce poți câștiga dacă iei legătura cu un avocat

Dacă contestația e admisă, vei scăpa de plata datoriilor, inclusiv a cheltuielilor de executare, și îți vei recupera atât onorariul avocațial plătit cât și taxa de timbru.

Ce poți pierde dacă iei legătura cu un avocat

În cel mai rău caz, pierzi taxa de consultanță, dacă aceasta există. Dar față de ce pierzi sigur dacă nici nu încerci, e un cost mic.

Dacă mai ai nevoie de informații, îți recomand să citești și celelalte articole scrise de mine pe tema executării silite – click aici.

Dacă te-ai decis să afli dacă poți sau nu contesta executarea silită mă poți contacta ușor:
  • utilizând formularul de contact din dreapta paginii
  • pe email la adresa danafatol@yahoo.com sau dana.fatol@fatol.ro,
  • telefonic sau pe whatapp la numărul 0040-740.963.934
  • pe facebook – www.facebook.com/avocatdanafatol

Dacă dorești să vezi ce spun alți clienți înainte să mă contactezi poți consulta pagina Opiniile clienților.

Nu ezita, contactează-mă acum, cu un avocat implicat tu vei fi relaxat!
Dana Fatol, avocat titular Dana Fatol Cabinet de avocat, Bacău, România
telefon: 004-0740963934

PS: În funcție de complexitate, consultația poate fi pe email ori telefonică și gratuită. Dacă e nevoie de studiul unor documente ori de o întâlnire, onorariul începe de la 200 lei și te poate scuti de foarte multă umblătură după informații și confuzie.